Siirry pääsisältöön

Mistä toi sun kennelnimi oikein tulee?

Ja ihan alkuun selitys mit
ä kennelnimi tarkoittaa. Se ei siis tarkoita sitä, että sen haltijalla on erillinen kennelrakennus jossa koirat keskenään asuvat, vaan että kasvattaja on käynyt Suomen Kennelliiton kasvattajan peruskurssin hyväksytysti läpi, anonut ja saanut kasvattajanimen eli kennelnimen. Kennelnimi on ikään kuin koirien sukunimi. Se ei suoraan kerro niiden vanhempia, mutta kertoo kenen vastuulla pennut syntyvät.

Kenneli monesti miellet
ään koirahoitola -tyyppiseksi ammattimaiseksi toiminnaksi, vaikka suurin osa suomalaisista koirankasvattajista on ihan ns. kotikasvattajia. Niin myös meilläkin. Asuntomme alakerrassa on pieni kenneltila koirille, koirien pesuhuone, tarvikkeiden säilytystila sekä erillinen Pentula joka pentujen aikana ja myös väliaikoina toimii työhuoneenani. Noin kolmen viikon ikäisinä pennut emänsä kanssa muuttavat kanssamme yläkerran asuintiloihin, joissa sijaitsee myös kotitoimistoni ja siksi pentuja meillä kutsutaankin kolmen viikon iästä eteenpäin toimistoapulaisiksi.

Mutta itse otsikkoon. Nimi tulee virheest
ä. Ihan näppäilyvirheestä. Piti kirjoittaa express, mutta pikkurilli olikin väärässä paikassa kymmensormijärjestelmää käyttäessä. Exåress kuulosti hauskalta, ei sitonut kasvatustyötä mihinkään paikkaan, rotuun tai lajiin ja niinpä se sitten päätyi kennelnimekseni.

Miten sitten Ex
åresspentueet nimetään. Iso osa kasvattajista käyttää edelleenkin aakkosteemaa, eli pentujen nimet alkavat samalla kirjaimella. Meillä ensimmäisenä syntynyt bouvierpentue sai teemakseen kirjaimen E ja nokkelat ovatkin ehkä jo huomanneet, että bouvierpentueiden kirjainteema menee kennelnimen kirjainten mukaan. Eli seuraava mahdollinen bouvierpentue saa nimet, jotka alkavat kirjaimella R (E-, X- ja Å-pentueet kun ovat jo päivänvalon nähneet).

Schapendoespentueiden teemanimist
ä vastuussa on kantanarttumme Iris. Kun ensimmäiset pennut syntyivät Ystävänpäivänä ja seuraavat Vappuaattona, niin eipä siinä kasvattajalle vaihtoehtoja juurikaan annettu Ihan eivät ole kaikki pentueet sen jälkeen merkkipäivinä syntyneet, mutta joku juuri ko. pentueeseen liittyvä teema on pentujen nimeämiseen vaikuttanut. Mm. Bluepentueessa yksi pennuista syntyi kirkuvan sinisillä (!) polkuanturoilla, Roadit ovat viettäneet aikaansa tien päällä vähän tavallista enemmänkin ja Love-lapsukaisten vanhemmat päättivät ihan itse omasta lisääntymisestään.

Ja koska tuo rakas äidinkielemme saattaa olla melko hankala muille kuin kanssa-asujillemme, olemme päätyneet nimeämään pennut pääsääntöisesti englanninkielisillä nimillä, koska oma toimintamme ei rajoitu vain Suomeen vaan pyrimme tekemään yhteistyötä myös muiden maiden kasvattajien kanssa. Exåress Öinen Äidinrakas voisi tuottaa jonkinlaisia ääntämisvaikeuksia jossain päin Eurooppaa, vaikka se varsin kiva nimiehdotus olisikin yöllä syntyneelle ainokaiselle... :D

V
älillä nimien keksiminen on ollut helpompaa ja välillä vaikeampaa. Tällä hetkellä pähkäilyn alla on tuoreimman pentueemme nimiteema. Kun pentueessa on vain kaksi (pientä) (possu)prinsessaa, niin ihan vielä ei teema ole selvä kun ikää on vasta pikkuisen rapiat kaksi viikkoa. Paitsi että teeman pitää olla oikea, niin myös nimien pitää sopia pennuille.

Että ei se ole tämä kasvattaminen kuulkaas ihan helppoa! Vaikka onhan tämä nimidilemma kuitenkin... 
...ihan kasvattajan murheiden pienimmästä päästä! <3

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pentusuunnitelmia alkuvuodelle...!

Vuoden ensimmäiset pentusuunnitelmat ovat nyt tehtynä ja taputeltuna kun astutusmatka on takana. Alunperin en ajatellut käyttää Nadinea itse, mutta kun palapelin muut palaset alkoivat löytää omat paikkansa, päädyimme Nadin toisen omistajan Arjan kanssa siihen, että astutan sen nyt tästä juoksusta. Alunperin urosvalintakin oli toinen, mutta viime vuonna alkaneen hyperurikosuria -projektin myötä jouduin vaihtamaan suunnitelmia ja etsimään uroksen joka sopisi Nadinelle niin luonteen, terveyden kuin ulkonäönkin osalta.

Olen ollut supertyytyväinen viimekeväisen Feeling-pentueemme luonteisiin, joten kysyinkin niiden isän omistajalta Ewalta olisiko Elvis-isä käytettävissä ja jos olisi, voisiko sen testata. Ilokseni vastaus molempiin kysymyksiin oli kyllä  ja kun Elvis osoittautui hyperurikosurian osalta terveeksi, ei kantajaksi oli "plan B" sillä selvä!

Sitten alkoikin osio "kuinka hulluja pidetään jännityksessä"! Nadinen juoksujen olisi p…

Koiranomistajan raskas vastuu

"Kun mummot kuolevat
heistä tulee kukkaniittyjä ja heinää
ja joistakin mummoista tulee puita
ja he humisevat lastenlastensa yllä,
suojaavat heitä sateelta ja tuulelta
ja levittävät talvella oksansa
lumimajaksi heidän ylleen.
Mutta sitä ennen he ovat intohimoisia."
Eeva Kilpi.

Meidän bouviermummelit ovat nyt poissa. Jo viime keväänä tein päätöksen, että molemmat lähtevät samaan aikaan, niin äiti kuin tytärkin. Nyt oli aika tehdä tuo raskas päätös, poissa on kantanarttuni sekä ensimmäinen oma kasvattini. Tytöt saivat molemmat nukkua ikiuneen sylissäni omassa kodissaan ja ihana eläinlääkärimme Piia sopi tuhkaamon kanssa, että parivaljakko myös tuhkataan yhdessä. 

Meillä täällä ruuhka-Suomessahan on muutenkin hyvät eläinlääkäripalvelut ja ihan erityisesti kotikulmilla Nurmijärvellä. Ihan loistava eläinlääkäriasema Taikatassu Klaukkalassa supermukavine henkilökuntineen ja tämän vuoden alusta saatiin vahvuuteen myös kotikäyntejä tekevä Piia Pekkola (www.elainlaakaripalvelu.fi)…