Siirry pääsisältöön

Pentusuunnitelmia alkuvuodelle...!



Vuoden ensimmäiset pentusuunnitelmat ovat nyt tehtynä ja taputeltuna kun astutusmatka on takana. Alunperin en ajatellut käyttää Nadinea itse, mutta kun palapelin muut palaset alkoivat löytää omat paikkansa, päädyimme Nadin toisen omistajan Arjan kanssa siihen, että astutan sen nyt tästä juoksusta. Alunperin urosvalintakin oli toinen, mutta viime vuonna alkaneen hyperurikosuria -projektin myötä jouduin vaihtamaan suunnitelmia ja etsimään uroksen joka sopisi Nadinelle niin luonteen, terveyden kuin ulkonäönkin osalta.

Olen ollut supertyytyväinen viimekeväisen Feeling-pentueemme luonteisiin, joten kysyinkin niiden isän omistajalta Ewalta olisiko Elvis-isä käytettävissä ja jos olisi, voisiko sen testata. Ilokseni vastaus molempiin kysymyksiin oli kyllä  ja kun Elvis osoittautui hyperurikosurian osalta terveeksi, ei kantajaksi oli "plan B" sillä selvä!

Sitten alkoikin osio "kuinka hulluja pidetään jännityksessä"! Nadinen juoksujen olisi pitänyt alkaa jo marras-joulukuun vaihteessa, ja joulukuu on minulle yksi kiireisimmistä työkuukausista jolloin poissaolo on aika lailla mahdotonta. Juoksu onneksi alkoi vasta joulun aikoihin ja pyhistä johtuen progesteronitestien ottaminen oli soviteltava sen mukaan miten ell-asemat olivat auki. Otatan aina progesteronitestit kun tiedossa on pidempi astutusmatka, jotta matkapäivät pysyisivät minimissä. Niitä kun tuppaa kuitenkin kertymään ihan riittävästi ja borta bra, men hemma bäst! :)

Niinpä sitten tiistaina 2.1. progearvot olivat sitä luokkaa, että piti alkaa matkaa varaamaan... paitsi että laivat olivat pullollaan välipäivämatkustajia ja Ruotsin My Dog matkustajia. Koko laiva loppuunmyyty/koirapaikat loppu/autopaikat loppu jne. Onnistuin kuin onnistuinkin varaamaan meille paikat ja lähtöön oli aikaa rapiat pari tuntia... Kamat autoon ja kaikki kynnelle kykenevät tekemään mitä pystyivät, kepolla oli onneksi töissä poikkeuksellisesti iltavuoro niin ehti hoitamaan kesken jääneet työni loppuun, Ewa varasi majoituksen ja Arja ja Ari toivat koiran suoraan satamaan. Matkaseuraksi olin yrittänyt houkutella joululomailevaa kuopustamme, mutta hänen piti kuulema jäädä kotiin hoitamaan koiria. Pitäisköhän tästä päätellä jotain siitä, millaista matkaseuraa olen...? ;)

Keskiviikko meni ratin takana, perillä idyllisen kauniissa Oskarströmin pikkukaupungissa oltiin myöhään iltapäivällä. Ensimmäinen astuminen onnistui heti illalla ja uusinta torstaiaamuna ja klo 9 jälkeen oltiin taas baanalla. Ensimmäisellä etapilla junnattiin rekkojen takana, Jönköpingistä pohjoiseen mentiin räntä/loskalinjalla ja loppumatkasta sai pelätä vesiliirtoa. Pohjolan talvi! Ajokeleistä huolimatta oltiin perillä satamassa hyvissä ajoin ja perjantaiaamuna Helsingin satamassa josta matka jatkui suoraan Mäntsälään. Meillähän jylläsi joulun aikaan kennelyskä, joten minimoimme Nadinen tartuntariskiä.

Keskiviikkoiltana ehdin tapaamaan myös Elviksen kasvattajan Ingelan, oli mukava tavata ihan livenä ja jutustella koira-asioita sekä hänen että Ewan kanssa. Matkan aikana ehdin monesti miettiä onko tässä hommassa mitään järkeä ja tulinkin siihen tulokseen että ilman koiria elämä olisi varmasti hyvin toisenlaista ja kaveripiiri olisi hyvinkin erilainen, mutta millainen - sitä ei tiedä kukaan!

Nyt siis toivomme pentuja syntyväksi maaliskuun alussa. Odotan itse innolla tämän pentueen syntymää, pentueen vanhemmat ovat niin samasta puusta veistettyjä että rotutyypin toivon ainakin periytyvän hyvin vahvasti. Sormet ristissä ja peukut pystyssä!!










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyperuricosuria in the Schapendoes breed

January 2017 one of my puppy buyers reported that her dog had been diagnosed with urate sediment in the dog ’ s urine. At that point I honestly answered that I had never before heard of urate problems in our breed. Working in the animal feed field, I am familiar with different types of urine stones and with how to avoid certain problems through feed and diet. Talking about urine stones, it ’ s crucial to separate between different types of stones! Only a few weeks later, I came across a discussion on social media about the same problem with other schapendoeses -- and there seemed to be quite a few of them! I therefore dediced to look into this matter in more detail. Neither of the parents of my litter had ever had any problems, but out of curiosity I decided to gene test the whole litter of eight puppies. Three healthy non-carriers, and five healthy carriers. Not quite the result I was expecting! Hyperuricosuria (HUU) is considered to be a disorder that was transmitted from wolve

Elämä on...

Blogi on ollut erinäisistä syistä jo pitkään tauolla. Välillä -ihan ilman niitä puutarhatonttujakin- elämä vaan on! Nyt kuitenkin on aika pudistella pölyt blogista ja palata aktiivisempaan elämään ihan kaiken suhteen, kun näyttää tuo koronakin jo pikkuhiljaa laantuvan. Tälle keväälle on siis kaksi pentuetta suunnitteilla, tai toinenhan on jo hyvässä vaiheessa ja parin viikon päästä Exåress Pretty Cool "Ryyni", saapuu meille mammalomalle. Ryyni astutettiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2021, ja kahden ensikertalaisen astutus sujui kuin oppikirjassa. Ultrassa jouduttiin kuitenkin pettymään, kun pentuja ei löytynytkään. Koska uros oli jo ikämies ja Ryynikin tässä vaiheessa jo nelivuotias, päädyttiin tutkimaan uroksen sperma keväällä ja lopputulemana olikin uuden sulhasen etsiminen. Sellainen löytyi, ja koska uroksella ei ollut vielä terveystarkit tehtynä, valittiin samalla myös varamies ja päätettiin astuttaa Ryyni seuraavasta juoksusta loppukesästä. Ryynipä päätti sitten lisät

Kun lammaspiskit lampaille joutuivat...

Lauantaina 27.4. ajeltiin Seutulaan viettämään Exåress-paimennuspäivää. Osallistujia jälleen kerran ilahduttavasti niin idästä kuin lännestäkin, lyhimmän automatkan sai tällä kertaa ratin takana viettää kasvattaja itse, mutta olipahan ainakin kahvi kuumaa ja eväät sopivan viileitä kun oli lähellä tehtyä tarjolla. Vielä kun ei tässä vaiheessa vuotta omalla kasvimaalla kasva muuta kuin aamiais-sämpylätaikinassa olleet nokkoset, mutta hyvin maistuivat kuitenkin kaikki eväät :) Päivään osallistui kymmenen koirakkoa, näistä yhdeksän Exåress kasvattia ja kymppinä tietty meidän ruotsinserkku Merri. Jokunen koirista oli jo ehtinyt lampailla tätä ennen käydä kerran tai ehkä toisenkin, mutta aika noviiseja oltiin muuten kyllä. Paikkana Primal Sense Farm Vantaan Seutulassa ja kouluttajana Mia Artela. Paikka ihan jees, mutta toi kouluttaja! Ihan super, ei voi muuta kuin lämpimästi suositella!! Mahtavan hyvä koiran- ja ohjaajanlukutaito ja ensimmäisen "kädestä pidetyn" kierroksen